Pagina's

woensdag 8 januari 2014

Review: Toen ik je zag - Isa Hoes

De liefde tussen Isa Hoes en Antonie Kamerling. Iedereen weet hoe dit liefdessprookje begon en het tragische einde daarvan. Om haar verdriet en verhaal te delen met iedereen heeft Isa onlangs een boek uitgebracht, getiteld: 'Toen ik je zag'. Hier in verteld Isa over hun leven en liefde maar ook hoe het is om te leven met een echtgenoot die depressief is.

Ik heb veel coffee table books die over beauty, fashion of fotografie gaan maar ik heb vrij weinig echte literatuur. Liever lees ik een tijdschrift of iets dergelijks omdat ik regelmatig niet het geduld heb om rustig te gaan zitten met een boek. Toch had ik op mijn lootje voor Sinterklaas dit boek staan en die heb ik gelukkig gekregen ook!
Het verhaal rondom de ziekte van Antonie en de invloed daarvan op zijn familie en omgeving trekt mij erg aan. Vanwege persoonlijke redenen heb ik daar zo mijn raakvlakken mee en daarom wou ik dit boek graag lezen. 


De kaft van het boek toont een foto van een vrolijke Antonie. Ik vind het een zeer mooie en geschikte foto voor op dit boek. In mijn ogen toont het een vrolijke Antonie met een oneindige vlakte achter zich maar zag hij helaas zijn pijn en verdriet ook als een oneindig iets.


Hoe treffend en verdrietig tegelijk is het voorwoord. Merlijn en Vlinder zijn de twee kinderen die Antonie en Isa samen kregen. Wat vooral niet vergeten mag worden is dat zij zielsveel van elkaar hielden en daaruit ook hun twee kinderen zijn geboren. 
Isa kon maar niet precies begrijpen wat er door Antonie heen ging maar misschien was dat ook wel beter. Het leven was tegen het einde zo ontzettend zwaar voor Antonie, dat is voor niemand makkelijk om mee te leven of om mee om te gaan. 


Het boek begint met hoe en waar Antonie en Isa afzonderlijk van elkaar zijn opgegroeid. Zoals bekend hebben zij elkaar op de set van 'Goede Tijden Slechte Tijden' leren kennen. Isa verteld in het boek over deze periode en de aantrekkingskracht tussen hen.

De eerste paar hoofdstukken voelden bij mij aan als een autobiografie van twee mensen maar tegelijkertijd lees en besef je hoe lang Antonie eigenlijk al last had van depressieve buien.


Tegen het einde van het boek komt Isa bij die ene desbetreffende dag... 6 oktober 2010.
Natuurlijk weet iedereen wat er die dag gebeurt is en juist dat greep mij in dit hoofdstuk juist aan. Isa beschrijft hoe deze dag verliep en ik ontkwam er niet aan om tegelijkertijd te denken 'O jeetje, wat erg dat hen later op de dag een grote klap verdriet te wachten stond.'

Ik heb het boek met zo ontzettend veel bewondering gelezen. Bewondering naar Isa Hoes voor de sterke en dappere vrouw, echtgenote en moeder die zij is! Ook als je geen directe raakvlakken met dit onderwerp heb vind ik het boek een absolute aanrader. Ik had het boek al binnen een week uit. Het verhaal laat je maar niet los.
Hoe de liefde tussen Antonie en Isa begon en hoe het sprookje eindigde is bekend maar door het boek heen verteld Isa hoe zij hedendaags terug kijkt op bepaalde situaties en voorvallen.


In het boek zijn een aantal prive foto's van Isa en Antonie te vinden die hen laten zien in gelukkigere tijden
Van 'Toen ik je zag' is inmiddels al de zesde druk verschenen. Zo'n groot succes is het boek! In bijna alle Boeken Top 10's is dit boek terug te vinden. Voor €19,95 is het boek bij alle bekende boekhandels te koop. 

Hebben jullie 'Toen ik je zag' al gelezen? Wat vond je ervan? Of ben je nog van plan om dit boek te gaan lezen? Laat het me weten!

Liefs

3 opmerkingen: