Pagina's

woensdag 28 januari 2015

Take me back to the '90's!

Ik ben een jaren '80 kind waardoor ik ben opgegroeid in de jaren '90. In de jaren '90 waren er geen mobiele telefoons die je zogenaamd verbinden met de wereld maar realistisch gezien sluit het je juist van de directe wereld om je heen af. Ook waren er geen tablets, laptops en online winkels om je geld tot op de laatste cent aan uit te geven. Ik wil niet zeggen dat de jaren '90 hierdoor beter waren maar sommige dingen mis ik stiekem toch wel of heb ik leuke herinneringen aan. Lees gauw verder om erachter te komen wat dat zijn! 

KINDERSERIES
Eén van de eerste dingen waar ik direct aan denk bij dit onderwerp zijn de tekenfilms! Ik weet nog wel dat er vroeger de kinderzender 'Kindernet' was. Deze zender zond alleen de ochtenden uit waardoor mijn moeder sommige tekenfilms op videoband op nam zodat we op een regenachtige middag hiernaar konden kijken. Series die daar werden uitgezonden zijn inmiddels echte klassiekers. Tekenfilmpjes en series zoals Vrouwtje Theelepel, Boes, Dommel en Barbapapa waren geweldige series. Series met grappige, en natuurlijk vaak ook absoluut onmogelijke, situaties. Het goede aan deze series is dat ze kindvriendelijk zijn. Geen geweld, geen gescheld, geen blote billen maar vrolijke kleurtjes en dieren.
Met een nichtje van twee jaar oud zie ik regelmatig weer kinderseries voorbij komen. Ik wil niet zeggen dat de kinderseries van tegenwoordig slecht of schadend zijn maar het heeft gewoon nét niet dat stukje dat de series van "vroegah" wel hadden. Mede "opgegroeid in de jaren '90"-lezers zullen mij begrijpen, haha. 


SPEELGOED
Nu we het toch over kinderen hebben ga ik meteen eventjes door op het speelgoed. Waar ik tegenwoordig op familiefeesten alle kinderen verzonken in hun tablet zie zitten speelde ik vroeger met mijn zusjes en familie met daadwerkelijk speelgoed. Maar oke, laat ik nu niet al het electronische speelgoed van tegenwoordig gaan afvallen. Ook ik was de trotse en verslaafde eigenaresse van de voorlopers van de tablets van tegenwoordig. 
Het begon allemaal met hét computerspelletje van begin jaren '90: Tetris! Dit was echt het meest verslavende computerspelletje dat je maar kon verzinnen. Ook ik was de trotse eigenaresse van deze game! Ik nam spelcomputertje overal mee naartoe. Sterker nog: het spelletje ging zelfs mee naar mijn slaapkamer als ik ging slapen. Laat dit spelletje nou zo verslavend te zijn geweest dat mijn ouders stilletjes mijn slaapkamer in kwamen als ik sliep om het spelletje te pakken en zelf Tetris te spelen. Wow, right?!

Hierna kwam een andere spelcomputer, de Nintendo Gameboy. Ik had niet veel spelletjes maar de spelletjes die ik had vond ik dan ook des te leuker. Uiteraard kon ik ook op mijn Gameboy verder met Tetris. Daarnaast had ik spelletjes van Super Mario en een paar Disney spelletjes. Toen ik wat ouder werd en zelf geld kon sparen heb ik heel lang gespaard voor een Gameboy spelletje van de Olsentwins. Ik was destijds zo'n grote fan van hen, ik moest en zou geld bij elkaar sparen om dit spelletje te kopen. Daar ging ik vervolgens op mijn fiets naar een ander dorp om het spelletje te kopen. 

Laten we vooral ook niet het kleinste digitale huisdier vergeten, de Tamagotchi! Ik kreeg deze toen ik in groep 8 zat en ik weet nog hoe alle meisjes uit de klas hun huisdier mee naar school namen. Uiteraard tot grote ergernis van de leraren want constant  kwamen er piepjes uit de tafeltjes vandaan doordat er weer een huisdier honger had. Het duurde dan ook niet lang voordat er op school een "verbod" op Tamagotchi's kwam. Helaas voor mijn digitale vriendjes werden ze bij mij nooit heel erg oud... hoe leuk ik het speelgoed ook vond, vergat ik toch net iets te vaak de beestjes eten te geven of te laten slapen...whoops!

KLEDING
De laatste maanden hoor en lees ik steeds vaker hoe het modebeeld van de jaren '90 terug komt. Mede dankzij Kylie Jenner met haar inmiddels beroemde signature lipliner look lijkt het soms alsof we terug de tijd in gaan. 
Qua make-up was ik in de jaren '90 enorm aan het experimenteren met make-up. Als ik nu foto's van toen terug zie had ik het liefste mijn moeder bij elkaar gepakt en gevraagd om mij die dag niet zo de deur uit te laten gaan. Je had destijds zilveren oogmake-up van Miss Sporty. En nee, niet zilver als in classy zilver maar dikke plakkerige zilveren oogschaduw. En het was dan vooral de bedoeling om hiervan zoveel mogelijk op je ogen te smeren. Om de look vervolgens af te maken liep iedereen rond met een lippenstift dat ergens tussen nude en zilver in zat. Helaas neigde de kleur behoorlijk meer naar zilver dan naar nude waardoor dit achteraf gezien, een recept voor "verschrikkelijk" was. 

Natuurlijk was deze make-up nog niet voldoende om de straat op te gaan. Nee, de look moest worden afgemaakt! Opeens waren ze daar: de tattoo sieraden voor om je nek. Iedereen liep ermee rond dus ik moest en zou ook tattoo sieraden hebben. Dit waren zwarte rekbare bandjes die je over je hoofd kon trekken om vervolgens om je nek te dragen. Als ik er nu aan denk krijg ik het er direct benauwd van maar ik liep 7 dagen per week met zo'n bandje om. Opvallend is dat deze bandjes sinds eigen vorig jaar weer terugkomen in het modebeeld. Ook hierin is Kylie Jenner een trendsetter geweest door de bandjes te dragen. 

Een andere trend waar ik in uit te tekenen was, waren tuinbroeken. Nee, niet de hippe tuinbroeken zoals je ze tegenwoordig zie maar mega baggy spijker tuinbroeken. I loved them! Het liefste combineerde ik deze met mega foute sportschoenen en mijn haren in een knot. Ter herinnering: dit was ook in de periode dat "gabbers" hip en happening waren. Nu was ik hier absoluut geen fan van maarja, onzeker als dat ik was: Als alle andere meisjes op school er zo uitzien wil ik dat ook! Ik heb zelfs een schoolfoto van de middelbare school waarop ik mijn tuinbroek met grijze sportschoenen draag, tattoo bandje om mijn nek en mijn ogen dicht heb geplamuurd met de zilveren oogschaduw. WHAT WAS I THINKING?! 


In welke jaren ben jij opgegroeid en kijk je nu weemoedig naar terug? Wat mis jij uit de jaren '90? Laat het me weten!

Liefs Roos

3 opmerkingen:

  1. Ik ben geboren begin 90'ge jaren, maar wil net als jij ook terug naar de 90's! En ik hoef niet uit te leggen waaorm, want dan kan je hierboven allemaal lezen. Helaas kan het maar 1 x per maand, bij de 90's now feestjes;) Ben een vaste bezoeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijke nostalgisch artikeltje.. Ik ben ook in de jaren 80 geboren en herken dus echt alles wat je zegt. En Dawson's Creek was the bom haha ;-) Maar ook ik had van die zwarte tatoeage kettingen echt overal: dat vond ik toen helemaal geweldig, Als ik nu terug kijk denk ik echt: ja, dat had je toch beter niet kunnen doen. Wat ik ook tof vind om films van vroeger terug te kijken, dan zie je ook de kleding en make up voorbij komen en dan moet ik toch altijd wel even lachen. Liefs, Deisy

    BeantwoordenVerwijderen